Standpunt: Vlaams actieplan elektrische voertuigen mist actie

mei 21 / 2021 | Nieuws

Op 7 mei 2021 heeft de Vlaamse Regering het actieplan “Clean Power for Transport” goedgekeurd. Voorzitter Jochen De Smet: “Het maakt een enorm verschil dat er eindelijk weer een plan is, daar zijn we heel tevreden mee. Maar de krijtlijnen zijn al een paar maanden aangekondigd, dus eigenlijk schieten we vandaag weinig tot niets op. Het zijn vandaag de steden Antwerpen, Gent en Hasselt die vooruitgang boeken in Vlaanderen. Vlaanderen moet nu vooral snel beginnen met de uitvoering, maar qua timing en concrete acties laat het plan vooral veel openingen. AVERE België vraagt dat Vlaanderen dringend een versnelling hoger schakelt en zijn ambities op hetzelfde niveau brengt als die van de Federale Regering.”

Doelstelling van 30.000 laadequivalenten is al achterhaald
Ook Bart Massin, ondervoorzitter van sectorfederatie AVERE België reageert op de weinig concrete plannen van de Vlaamse overheid. “Vlaanderen is met haar fiscaliteit verantwoordelijk voor het merendeel van de rondrijdende voertuigen. 30.000 laadpunten faciliteren is een start, maar in vergelijking met Nederland dat 1,7 miljoen laadpalen ambieert tegen 2030, kan je alleen maar concluderen dat we als regio deze technologische transitie nog steeds niet ernstig nemen. Het plan gaat nog uit van 500.000 batterij elektrische wagens, terwijl de federale ambities uitgaan van minstens 1,2 miljoen elektrische wagens.“

Einde van verkoop wagens met verbrandingsmotor vanaf 2035
Net zoals Brussel, plant de Vlaamse Regering een volledige zero emissie verkoop van personenwagens vanaf 2035. Volgens AVERE België is dit minstens 5 jaar te laat. Verschillende Europese landen (Nederland, Noorwegen) en autoconstructeurs kondigen aan om uiterlijk tegen 2030 enkel nog batterij elektrische wagens te verkopen. De doelstelling van Vlaanderen is dus allesbehalve ambitieus te noemen.

Biobrandstoffen zijn niet clean
In het plan wordt aandacht besteed aan biobrandstoffen. AVERE België vindt het onbegrijpelijk dat vandaag nog steeds inspanningen geleverd worden voor de optimalisatie van een verouderde technologie. Het plan stelt dat in de overgangsperiode naar zero emissie voertuigen er nog ingezet moet worden op biobrandstoffen ondanks hun beperkte hoeveelheden en geen winsten qua uitstoot. Dit soort acties leidt de aandacht af en trekt middelen weg van broodnodige investeringen in een energietransitie richting zero emissie mobiliteit. AVERE België vraagt dan ook af te zien van inspanningen op dit vlak.