AVERE reageert verontwaardigd op brute afschaffing zero emissie premie

octobre 29 / 2019 | Uncategorized

(Cet article est disponible uniquement en Néerlandais)
 

AVERE, de Belgische federatie voor elektro-mobiliteit, reageert verontwaardigd op de plotse afschaffing van de zero emissie premie. De afschaffing komt net op het moment dat de verkoop van de elektrische wagens begint aan te trekken. Jochen De Smet, voorzitter, stelt zich ernstige vragen: “We gaan grote hoeveelheden elektrische wagens nodig hebben om onze klimaatambities te behalen. Door het schrappen van de premie hebben particulieren na 2020 geen incentive meer om over te stappen van een ongezonde benzine of dieselwagen naar een propere zero emissie wagen. De afschaffing komt net op het moment dat er meer betaalbare en kleinere modellen beschikbaar komen. Minister Zuhal Demir maakt op deze manier de Belgische markt minder interessant voor elektrische wagens. AVERE wil dat de vrijgekomen middelen (5 miljoen per jaar) ingezet worden voor een alternatief systeem om de aankoopprijs van elektrische wagens te verlagen.”

Geen incentive meer voor particulieren

Op dit moment is een elektrische wagen nog zo’n 6 tot 10 000 euro duurder dan een gewone wagen. Dit komt vooral omdat er te weinig wagens beschikbaar zijn. Deze premie had net de bedoeling om voor doelgroepen met geen toegang tot de federale aftrekbaarheid van voertuigen ook de mogelijkheid te bieden te investeren in een wagen zonder uitstoot. Het gaat over particulieren, vzw’s, taxibedrijven, autodeelsystemen, …

TimingDe timing voor de afschaffing is bijzonder slecht gekozen. In 2020 komen er grote hoeveelheden nieuwe elektrische voertuigen naar de Belgische markt. De komende jaren worden er zo’n 300 elektrische modellen verwacht, waardoor de prijs van de voertuigen stilaan zou beginnen zakken. Met de afschaffing van de zero emissie premie verwacht AVERE dat autoconstructeurs minder interesse zullen hebben in de Vlaamse markt en dat de wachttijden voor elektrische voertuigen nog zullen stijgen.