AVERE Belgium – PERSMEDEDELING VAB Lastercampagne

januari 19 / 2019 | Nieuws

PERSMEDEDELING VAB Lastercampagne 18 januari 2019

AVERE Belgium vraagt prijstransparantie aan laadpaal en  begrijpt moddercampagne van VAB niet

AVERE Belgium, de federatie voor elektromobiliteit in België, roept VAB te stoppen met verspreiden van foute informatie over elektrische wagens. Deze week stelde VAB dat elektrisch rijden niet interessant is en dat laden duurder zou zijn dan diesel tanken. Vandaag stelt VAB in het radionieuws dat het aanbod te klein zou zijn. AVERE wilt dat VAB stopt met het verspreiden van foute informatie. Ten eerste gebeurt laden in 90% van de gevallen thuis of op het werk en kost het fundamenteel minder dan benzine en diesel. Ten tweede voeren consumenten hun laadbeurten voornamelijk thuis of op het werk uit, waar over het algemeen normale energietarieven gelden. Gemiddeld zijn consumenten slechts voor 10% afhankelijk van publieke (snel)laadinfrastructuur, bijvoorbeeld bij langere uitstappen. Ten derde is 2019 en zeker 2020 het jaar van de doorbraak van de elektrische wagen. Er staan al heel wat elektrische modellen op het autosalon en in totaal worden dit jaar 20 volledig elektrische wagens verwacht in de Belgische showrooms. 

AVERE Belgium voorzitter Jochen De Smet: “Je kan niet blijven het zonlicht ontkennen. Elektrische wagens zijn in vergelijking met de fossiele varianten altijd goedkoper in gebruik. Bovendien hebben er nog nooit zoveel puur elektrische wagens  op het autosalon gestaan. Net op het moment dat Curieuzeneuzen en klimaatspijbelaars vragen naar concrete positieve actie naar minder uitstoot, moeten we alle neuzen in dezelfde richting duwen. Een elektrische wagen heeft geen uitlaat meer en stoot via die weg geen CO2 of fijn stof uit. Het is ons helemaal niet duidelijk waarom VAB blijft diesel of CNG wagens promoten. AVERE Belgium vindt het veel belangrijker dat de prijs van het laden zichtbaar en transparant is aan de laadpaal, daar moet het debat vandaag over gaan!

Tanken is altijd duurder

AVERE Belgium bestuurslid Bart Massin rekende voor de verschillende brandstoffen na wat het prijsverschil is. Je betaalt dus tussen de 2 a 3,4€/100km thuis of op het werk t.o.v. 7 à 7,5€/100km voor brandstof ofwel 50% goedkoper. Deze stelling dat elektrisch rijden oninteressant is omwille van de hoge laadkosten is dus ONWAAR. Bovendien worden in 2019 de laatste van de 5000 Vlaamse laadpunten gerealiseerd. Er is dus een voldoende hoog aanbod aan laadinfrastructuur op openbaar domein, zeker als je weet 90% van de laadbeurten thuis of op het werk plaatsvinden.

Laadtijden kunnen beter maar zijn realistisch

Vandaag duurt het ongeveer twee en een half uur om een wagen 100km op te laden aan een gewone laadpaal thuis en anderhalf uur aan een 400V laadpaal op het werk. Als je weet dat een 90% van de Vlamingen vandaag gemiddeld 23 km per dag rijdt, en dat het laden vooral s nachts moet gebeuren aan een goedkoper tarief, dan is er naast de hogere aankoopprijs vandaag geen enkele drempel meer om voor een elektrische wagen te kiezen. 

Opvallend

In het VRT nieuws om 13u deze middag wordt gesteld dat er opvallend veel elektrische wagens staan, een paar uur later reageert VAB zogezegd ontgoocheld dat er geen elektrische wagens zouden te vinden zijn. AVERE Belgium vraagt zich dan ook af of VAB het autosalon al effectief bezocht heeft. Ook het VRT nieuws besluit op zijn website heel terecht: “Maar uiteindelijk is de vraag of je moet kiezen tussen gas, benzine of diesel achterhaald. We hebben een alternatief, dat is elektrisch rijden. En daar moeten we op inzetten besluit Pieter Boussemaere (docent klimaat aan de Vives Hogeschool Brugge).